Friday, 10 April 2009

Λογοκρισία στο "σπίτι" της Ελεύθερης έκφρασης

Επειδή διαβάζουμε πολλά και ακούμε περισσότερα γύρω απο ένα θέμα που καίει στις μέρες μας και δεν είναι άλλο απο το άσυλο θα ήθελα να παραθέσω το νόμο για να ξέρουμε τι μας γίνεται... στο κείμενο έχω κάνει έντονες τις γραμμές που συζητούνται συχνά.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ
Είδος: ΝΟΜΟΣ
Αριθμός: 1268
Έτος: 1982
ΦΕΚ: Α 87 19820716
Τέθηκε σε ισχύ: 16.07.1982
Ημ.Υπογραφής: 16.07.1982


Αρθρο: 2
Ημ/νία: 16.07.1982
Ημ/νία Ισχύος: 16.07.1982
Περιγραφή όρου
θησαυρού: ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τίτλος Αρθρου: Ακαδημαϊκές ελευθερίες και Πανεπιστημιακό Ασυλο
Λήμματα:
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ,Ακαδημαϊκή
ελευθερία ,Ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση και διακίνηση
ιδεών ,Πανεπιστημιακό Ασυλο
Σχόλια:
Το εδάφ. β' της παρ. 3 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το εδάφ.
α' παρ. 1 άρθρου 79 Ν. 1566/1985

1. Η ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα καθώς και η ελεύθερη
διακίνηση των ιδεών κατοχυρώνεται στα Α.Ε.Ι. 2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή
ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης
έρευνας. 3.(α) Ολοι οι εργαζόμενοι στα Α.Ε.Ι. όπως και οι φοιτητές είναι ελεύθεροι
να εκφράζονται συλλογικά μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα που
διευκολύνονται στη λειτουργία τους από τις Πανεπιστημιακές αρχές. "(β) Η
ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα πανεπιστημιακά όργανα γίνεται για
ετήσια θητεία από το φοιτητικό σύλλογο για ετήσια θητεία από το φοιτητικό σύλλογο
κάθε τμήματος, ο οποίος λειτουργεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού (Νόμ.
1268/1982) είτε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είτε μέχρι την έγκριση του
καταστατικού ως ένωση προσώπων. Μέλη του φοιτητικού συλλόγου μπορούν να
είναι όλοι οι φοιτητές του τμήματος, εκτός από εκείνους που έχουν νομίμως
διαγραφεί. Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του διοικητικού
συμβουλίου του συλλόγου από τους φοιτητές του τμήματος και με βάση τον αριθμό
των ψήφων που συγκέντρωσε σε κάθε ψηφοδέλτιο, ο καθορισμός από το Δ.Σ. των
τακτικών και αναπληρωματικών εκπροσώπων των φοιτητών στη γενική συνέλευση
του τμήματος και στο εκλεκτορικό σώμα που αναδεικνύει τον πρόεδρο τμήματος, τον
κοσμήτορα και τις πρυτανικές αρχές, καθώς και στα άλλα πανεπιστημιακά όργανα
διενεργείται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών
ορίζονται από το Δ.Σ. του συλλόγου, ακόμη και αν αυτό δεν έχει συγκροτηθεί σε
σώμα". 4. Γιά την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης
επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται
το Πανεπιστημιακό Ασυλο. 5. Το Πανεπιστημιακό Ασυλο καλύπτει όλους τους
χώρους των Α.Ε.Ι. και συνίστανται στην απαγόρευση επέμβασης της δημοσίας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι., όπως αναφέρεται στη συνέχεια. 6. (α) Το όργανο αυτό είναι τριμελές και αποτελείται από τον Πρύτανη ή το νόμιμο αναπληρωτή του και ανά ένα εκπρόσωπο του Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και των φοιτητών. (β) Ο
εκπρόσωπος του Δ.Ε.Π., μαζί με έναν αναπληρωτή είναι μέλη της Συγκλήτου και
εκλέγονται από το σύνολο των συγκλητικών μελών του Δ.Ε.Π. Ο εκπρόσωπος των
φοιτητών μαζί με τον αναπληρωτή του είναι μέλη της Συγκλήτου και εκλέγονται από
το σύνολο των φοιτητών συγκλητικών. (γ) Το όργανο αυτό αποφασίζει μόνο με ομοφωνία όλων των μελών του. Σε περίπτωση διαφωνίας συγκαλείται έκτακτα η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι. την ίδια μέρα προκειμένου να αποφασίσει σχετικά. Η τελική απόφαση παίρνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των παρόντων. 7. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι., επιτρέπεται μόνον εφ' όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εκγλήματα κατά της ζωής. 8. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρ. 5 γιά το Πανεπιστημιακό
Ασυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών μετά από έγκληση του
οργάνου της παρ. 6 ή της Συγκλήτου.



Πρέπει λοιπόν να αναλύσουμε αυτές τις γραμμές επειδή πίσω τους κρύβονται μεγάλες αλήθειες. Είναι γεγονός πως το αρμόδιο όργανο του πανεπιστημίου πρέπει να προβεί σε συνάντηση, να έχουμε ομόφωνη απόφαση και να ειδοποιηθεί η αστυνομία ώστε να επέμβει. Προφανώς λόγω της συστάσεως της επιτροπής(συμμετέχει και η φοιτητική κοινότητα, υπάρχουν πανεπιστημιακοί απο όλες τις παρατάξεις κλπ) είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διαφωνία οπότε θα πρέπει να συγκαλέσουν έκτακτα τη Σύγκλητο... Κοινώς φέξε μου και γλύστρησα. Βλέπουμε πως δεν είναι εύκολο να παρθεί μια απόφαση εντός ολίγων ωρών και αν αυτή επιτέλους παρθεί, θα έχει καταστραφεί το μισό πανεπιστημιακό συγκρότημα. Είναι λογικό σε μια έκρυθμη κατάσταση να έιναι δύσκολο να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία ασχέτως αν αυτό είναι αναγκαίο και θεμιτό.
Αυτό όμως που μας καίει περισσότερο είναι η στάση των εισαγγελέων και κατ' επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης στο θέμα. Δεν είναι τυχαία η στάση της πολιτείας, και εν μέρει ίσως έχει και μια λογική. Δε θέλω να φανταστώ τι θα επακολουθήσει μετά από μια επέμβαση της αστυνομίας σε κάποιο πανεπιστήμιο. Παρόλα αυτά, είναι υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο και όχι να σκέφτεται τις πολιτικές συνέπειες και τα πολιτικά παιχνίδια της αντιπολίτευσης όταν μάλιστα αυτή η απραγία είναι σε βάρος του πανεπιστημίου. Ο νόμος είναι σαφής: η δημόσια δύναμη μπορεί να επέμβει χωρίς άδεια εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα... Τόσο καιρό οι γνωστοί άγνωστοι τι διαπράττουν μες τα πανεπιστημια; όταν ταμπουρώνονται και εκσφεντονίζουν μολότωφ; μήπως αυτή η πράξη δεν είναι αρκετή; όταν καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία, η δημόσια αρχή τι ακριβώς πρέπει να κάνει; είναι μήπως έθιμο να μπαίνει μια ομάδα και να κατασπαράζει ένα χώρο που έχει φτιαχτεί στη κυριολεξία με τα λεφτά όλων μας; Είναι λοιπόν δικαίωμα και υποχρέωση όλων των Ελλήνων πολιτών και μετά των αστυνομικών να προστατέψουν αυτή τη περιουσία. Πόσο μάλλον όταν η αξία της είναι και ιστορική..

Δε πάει καιρός που έχω αποχωρήσει απο τις προπτυχιακές μου σπουδές. Μάλιστα την περίοδο των μεγάλων καταλήψεων παρακολουθούσα τις γενικές συνελεύσεις του Οικον. Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι σκηνές που ζήσαμε στις συνελεύσεις ήταν η πραγματική καταπάτηση του Ασύλου. Εκεί ήταν που διαπίστωσα μια μεγάλη αλήθεια..Κάτι τύποι που αποκαλούνταν αναρχικοί, κάποιοι άλλοι απο τις ακροαριστερές παρατάξεις ήταν που φορέσανε πρώτοι τη κουκούλα του κακού μπάτσου μέσα στα πανεπιστήμια. Με φοβερό μίσος και οργή εκσφεντόνιζαν αυγά, αντικείμενα(που ευτυχώς δεν βρήκαν καποιον στο κεφάλι) και ύβρεις απέναντι στους φοιτητές της ΔΑΠ πριν καν προλάβουν να μιλήσουν. Και εκεί που περιμένεις πως η εκλεχθείσα παράταξη του πανεπιστημίου(η ΔΑΠ εκείνη τη περίοδο) θα κριθεί και θα λογοδοτήσει απέναντι στους φοιτητές για τη κατάσταση και το κακό χειρισμό, υπάρχουν μερικοί "έξυπνοι" που με τις πράξεις τους καταπατούν την ιδέα του ασύλου και δίνουν την εύκολη λύση σε αυτούς που έπρεπε να δώσουν μια εξήγηση. Αυτοί τελικά απομακρύνονται σαν ήρωες, η χαώδης κατάσταση ευνοεί επιχειρηματολογίες κατά του ασύλου και το σκηνικό προδιαγράφεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πως λοιπόν οι πρωτεργάτες της καταπάτησης μπορούν να απαιτήσουν να μη καταργηθεί το άσυλο. Όλοι λίγο πολύ τα έχουμε ζήσει και γνωρίζουμε την αθλιότητα της κατάστασης. Επίσης πρόσφατα έμαθα από ένα καθηγητή μας πως η αίθουσα τελετών που ορκιστήκαν τόσες και τόσες γενιές, καταστράφηκε στο πέρασμα κάποιων που την είδαν επαναστάτες καίγοντας μια αίθουσα και εκμεταλλεύοντας την ανοχή -βλακεία της κυβέρνησης.
Έχω την εντύπωση λοιπόν πως στερούμαστε ιδεών αρχών και ήθους. Και είναι δική μας η ευθύνη και κανενός άλλου. Ο νόμος υπάρχει. Ας σταματήσει επιτέλους να είναι διακοσμητικός.

Giannis Giataganas
IT related

No comments:

counter